Vuoden 2020 Nuori Voima -palkinto OI-zinelle

Palkintoplakaatissa lukee kutakuinkin näin:

“Palkinto myönnetään ansioituneesta toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla.

Vuoden 2020 Nuori Voima -palkinnon saa OI-runozine. Palkinto myönnetään painetun runouden aseman edistämisestä suurten rakenteiden ulkopuolella ja kollektiivisesti tuotettujen kokonaistaideteosten luomisesta.

OI on jyväskyläläinen julkaisu, mutta se on vaivihkaa levinnyt pieninä annoksina koko runoja lukevaan Suomeen ja luultavasti ulkomaillekin. Runozine on pieni, kevyt esine, joka on kuin sattumalta siinä, luettavissa, ihmeteltävissä.

Tähän mennessä seitsemän kertaa ilmestyneen, pienkustantamo Esterin Kirjan julkaiseman OI-zinen erottaa muista kirjallisuuslehdistä se, että tekstin lukijalle ei välttämättä selviä sen kirjoittaja. Kirjoittajatiedot löytyvät jokaisessa lehdessä omalta sivultaan. Ratkaisu saa runot keskustelemaan aktiivisemmin keskenään ja nivoutumaan omalakiseksi kokonaisuudeksi, jossa yksilön saamalla huomiolla ei ole määräävää merkitystä. OI:lle onkin luonteenomaista eri ikäisten, eri taustaisten ja uransa eri vaiheissa olevien kirjoittajien rauhanomainen rinnakkaiselo. Lehdestä huokuu heidän intohimonsa kirjallisuutta ja kirjoittamista kohtaan.

OI on kädestä käteen kulkevaa runoutta, kadunkulmissa ja kahviloissa leviävä laajenevan ystäväpiirin jakama salaisuus, maailmaa parantava silmänisku. Lehti kannattelee ajatusta, että laadukasta julkaisua voi tehdä yhdessä ilman jäykkiä ja hitaita rakenteita. Nuoren Voiman Liitto katsoo, että zine ansaitsee laajempaa huomiota, mutta toivomme jatkossakin kohtaavamme OI:n aina silloin, kun sitä vähiten odotamme ja eniten tarvitsemme.”

Uutinen Nuoren Voiman liiton sivuilla: